Reklama
 
Blog | Martin Fedina

Agent v Kremlu

Konspirační teorie se množí jako houby po dešti. Tak proč nepřispět další, která )plně změní pohled na vládce Ruska.

Podíváme – li se člověk byť jen rychlým pohledem na všechny fantaskní teorie o tom, proč se co děje na Ukrajině, stane se brzy mimořádně podezíravým. Rozhodl jsem se pro jednou tuto logiku podezíravosti aplikovat a došel jsem k šokujícím výsledkům. Vážený čtenář pováží sám. Představte si, že jste relativně mocný prezident rozsáhlé země a na svou činnost dostanete minimálně 15 let. Ze začátku to nemáte snadné, protože probíhá válka na okraji impéria (ale alespoň Vám zvedne popularitu), navíc ceny za vývozní artikly nejsou zrovna příznivé. Situace se však začne lepšit. Válka je dobojována, ceny rostou. Máte jisté, stále se rozšířující možnosti. Přesto se Vám povede následující:

1) O diverzifikaci ekonomiky mluvíte mnoho let, výsledkem je ale jen to, že Váš rozpočet z  poloviny závisí na vývozu ropy.

2) Můžete posílit podnikatelské prostředí, nezávislost soudů a právní stát obecně, ale neuděláte to, spíše naopak.

Reklama

3) Vytvoříte solidní finanční polštář, infrastruktura ovšem nadále zůstane v hrozivém stavu.

4) Byrokratizaci různých aspektů života rozšíříte takovým způsobem, že by kritici EU zůstali oněmělí úžasem.

5) Vypořádáte se s oligarchy, kteří si vaši zemi rozparcelovali dle svých zájmů, ale ti, se kterými se znáte ze starých časů, dostanou vaši důvěru a zákon si na ně nedošlápne, respektive, dívá se raději jinam a šoupe nohama.

6) Různě se propojíte s pravoslavnou církví, protože je to takové hezky tradiční, vždyť trůn a církev se potřebují jako ryba s vodou. Alespoň se zaleknou ti různí rozvraceči tradiční morálky.

7) Podíváte se přísně na všechny ty přepisovače historie, vždyť v gulagu trpěli i dozorci těžkými životními podmínkami! A Stalin byl krapet přísnější, ale když chcete elektrifikaci, není na nějaký sentiment prostor1.

8) Dostanete se dosolidní mezinárodní izolace2.

Je jasné, že výsledkem těchto aktivit (a mnohých dalších) může stěží být jiný výsledek, než slabá země. A nyní se konečně dostáváme k aplikace staré dobré konspirační teorie, která nám jasně odhalí příčiny toho všeho. Vrhněme se na to s pomocí jednoduchých otázek a odpovědí. Kdo má zájem na tom, aby Rusko bylo oslabené a nemohlo projektovat sílu do okolí? No ano, hlavně USA. Jak nejefektivněji dosáhnou USA toho, že se z Ruska stane slabá země? Správně, dosadí na nejvyšší post svého agenta, agenta CIA, který bude plnit rozkazy Washingtonu. Tato jednoduchá neprůstřelná logika nemůže mít tedy jiný výsledek, než že Vladimír Putin je agentem CIA. Nejsem si ovšem jist, co tato odhalení udělají například s Přáteli Ruska. Otřese to s nimi? Dokáží se znovu zformovat a pustit se do boje s tímto šokujícím faktem? Co na to Velitel? Zatímco doteď se soustředili primárně na vnějšího nepřítele, ukázalo se, že tou největší hrozbou je ten, na koho spoléhali, koho tolik obdivovali. Nezávidím jim v této těžké chvíli. Věřím však, že se dokáží znovu zformovat a nyní koněčně svou aktivitu zaměří tím správným směrem.

Nyní vážněji. Jak vysvětlit tu značnou popularitu Vladimíra Putina? Se zajímavou hypotézou  již před delší dobou přišel Andrej Zubov. Ten nazývá onen zvláštní stav bělověžským syndromem, pojmenovaným dle místa, kde došlo k rozpadu Sovětského svazu. Rozpad SSSR způsobil kromě jiného i ekonomický rozvrat Ruska a v takto slabé zemi se mnoho lidí (hlavně chudých) cítí být frustrovanými. Znovunabytí pocitu důstojnosti a velikosti se pak stane mohutným, často podvědomým hnutím mysli těchto lidí. Pan Zubov pokračuje: „nová okupace Krymu tak vedla u mnoha lidí k dojmu, že se znovu stáváme supervelmocí. Prostí Rusové si to představují tak, že nám svět nebude nic vykládat a že my sami tomu světu budeme diktovat, co uznáme za vhodné, protože už nejsme země druhé kategorie. Všechny tyhle věci se v ruském obecném povědomí vynořují znovu a já se obávám, že by to náš národ mohlo přivést k velmi smutným výsledkům3

1) http://www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/byvaly-gulag-perm-36-je-trnem-v-oku-kremlu–1377529
2) http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/286115-drulak-rusko-se-vydava-cestou-izolace-ktera-ho-zasadne-poskodi/
3) http://m.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/1335027